Aan de hand van het thema voor de 40-dagentijd ‘Met passie naar Pasen’, en de aandacht voor de Zeven Werken van Barmhartigheid, is de symbolische schikking voor vandaag gebaseerd op het derde Werk van Barmhartigheid: ‘De vreemdeling onderdak bieden’ (Mattheüs 25:35). 

Bijbellezing voor deze zondag: Mattheüs 25: 31-41.

Uitleg bij de symbolische bloemschikking 
Er is moed voor nodig om een vreemde echt welkom te heten. Je kent elkaar niet…dat vraagt belangstelling en aandacht voor elkaar. Verhalen over mensen onderweg treffen we ook aan in de Bijbel. In Mattheüs 25 spreekt Jezus over zijn ontmoeting met twee mannen. Hij was onderweg van Jeruzalem naar Emmaüs, het was al donker geworden. De mannen nodigen hem uit bij hen gezamenlijk de maaltijd te gebruiken: ‘Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op’.  
In de Bijbel vinden we volop verhalen over de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de werken van barmhartigheid. Onderdak geven is ook het zorgen voor veiligheid en een thuis. 
Als uitdrukking hiervan is in de symbolische schikking, naast de 7 boomstammetjes en de 7 glazen gevuld met stenen en water, gebruik gemaakt van ‘vogelnestjes’. Een blad van de schoenlappersplant dient als dak en als bescherming tegen regen en wind. Beiden als symbool van zorgen voor veiligheid en een ‘thuis’.
Aan de glazen hangen kleine flesjes met een paars bloemetje, een viooltje. Als symbool van nederigheid: het bloemetje mag schuilen in geborgenheid on der het dak (een blad van de schoenlappersplant).  
Ook bij dit werk van barmhartigheid “de vreemdeling onderdak bieden” werken we vanuit ons hart. Een groot hart is te zien op de achtergrond van de symbolische bloemschikking.

Symboliek schikking
Viooltje: in de iconografie als symbool van nederigheid, zinnebeeld van verborgen schoonheid en deugd. De blauw-paarse kleur staat ook voor rouw en duurzaamheid en daarmee als symbool van de liefde. 
Schoenlappersplant of Bergenia Cordifolia: behoud in de winter zijn groene bladeren. Betekenis: kracht en is een symbool voor Gods’ bescherming van de mens. 
Taxus Baccata: de stammetjes van een tak van de Taxus. Een altijd groenblijvende naaldboom. Staat symbool voor onsterfelijkheid, het eeuwige leven en verbinding tussen dood en leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.