1Toen hij de mensenmassa zag, ging hij de berg op. Daar ging hij zitten met zijn leerlingen om zich heen. 2Hij nam het woord en onderrichtte hen:

17Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen. 18Ik verzeker jullie: zolang de hemel en de aarde bestaan, blijft elke jota, elke tittel in de wet van kracht, totdat alles gebeurd zal zijn. 19Wie dus ook maar een van de kleinste van deze geboden afschaft en aan anderen leert datzelfde te doen, zal als de kleinste worden beschouwd in het koninkrijk van de hemel. Maar wie ze onderhoudt en dat aan anderen leert, zal in het koninkrijk van de hemel in hoog aanzien staan. 20Want ik zeg jullie: als jullie gerechtigheid niet groter is dan die van de schriftgeleerden en de farizeeën, zullen jullie zeker het koninkrijk van de hemel niet binnengaan.

Matteüs 5:1-2, 17-20

Ook in dit gedeelte zien we, net als gisteren, een overeenkomst met Mozes. Ook Jezus gaat de berg op en in dit geval mogen de mensen met hem mee. Net als Mozes onderwijst Jezus de Torah aan het volk en met de bergrede somt hij nog eens op wat belangrijk is in de Torah.

Jezus roept het volk op om weer trouw aan het verbond, dat God met hen schiep, te worden en de wetten serieus te nemen en God lief te hebben met het gehele hart, de ziel en de kracht die je in je hebt.

Jezus past niet in het patroon van Mozes volgens een aantal van de omstanders. Hij was geen normale profeet en dat weerspreekt Jezus ook niet. In tegenstelling tot de critici zet Hij zich juist sterker in als degene die de rol van Mozes overneemt voor een nieuw verbond, waarin de oude wetten gewoon blijven gelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.