Passiemuziek is een muziekstuk dat de passie, het lijden van Jezus, als uitgangspunt heeft. Veel componisten hebben zich laten inspireren door de evangelisten die het lijden hebben beschreven. De bekendste is Bach met zijn Mattheüspassion en Johannespassion. Ook Händel heeft zijn Johannespassion gecomponeerd.

In de vastenperiode worden deze passions normaal uitgevoerd door oratoriumkoren met orkest en solisten in theater of kerk. Dit jaar zullen we het waarschijnlijk alleen via radio en tv kunnen beluisteren op Goede
Vrijdag.

In de jaren 70 kwam de film “Jesus Christ Superstar” uit op muziek van Andrew Lloyd Webber. Dat was een heel andere benadering van het lijdensverhaal, de meningen hierover waren verdeeld, maar de jeugd sprak het aan. Later werd dit ook als musical uitgevoerd.

Een nieuwe manier om de bijbel dichterbij te brengen is “de Passion”, mensen onderweg die meelopen met het verlichte kruis worden geïnterviewd over hun beleving van het lijdensverhaal. Elk jaar worden hier passende liederen bij gezocht.

In het nieuwe liedboek voor de kerken is lied 587 een lied met een nieuwe tekst bij Johannes 18 en 19. De melodie is dezelfde als ”Leer mij o Heer uw lijden recht betrachten”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.