20Nu was er ook een aantal Grieken naar het feest gekomen om God te aanbidden. 21Zij gingen naar Filippus uit Betsaïda in Galilea, en vroegen hem of ze Jezus konden ontmoeten. 22Filippus ging dat tegen Andreas zeggen en samen gingen ze naar Jezus. 23Jezus zei: ‘De tijd is gekomen dat de Mensenzoon tot majesteit wordt verheven. 24Waarachtig, ik verzeker u: als een graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft het één graankorrel, maar wanneer hij sterft draagt hij veel vrucht. 25Wie zijn leven liefheeft verliest het, maar wie in deze wereld zijn leven haat, behoudt het voor het eeuwige leven. 26Wie mij dient moet mij volgen: waar ik ben zal ook mijn dienaar zijn, en wie mij dient zal door de Vader geëerd worden.
27Nu ben ik doodsbang. Wat moet ik zeggen? Vader, laat dit ogenblik aan mij voorbijgaan? Maar hiervoor ben ik juist gekomen. 28Laat nu zien hoe groot uw naam is, Vader.’ Toen klonk er een stem uit de hemel: ‘Ik heb mijn grootheid getoond en ik zal mijn grootheid weer tonen.’ 29De mensen die daar stonden en dit hoorden, zeiden: ‘Een donderslag!’ Maar er waren er ook die zeiden dat het een engel was die tegen hem gesproken had. 30Jezus zei: ‘Die stem heeft niet voor mij gesproken, maar voor u. 31Nu wordt het oordeel over deze wereld geveld, nu zal de heerser van deze wereld uitgebannen worden. 32Wanneer ik van de aarde omhooggeheven word, zal ik iedereen naar mij toe halen.’ 33Daarmee bedoelde hij de wijze waarop hij zou sterven.

Johannes 12:20-33

Een paar Grieken die in Jeruzalem Pesach vieren, willen Jezus graag zien. Jezus vertelt over een graankorrel, die moet sterven om vrucht te dragen. Zo zal het ook met hem gaan. Er zal iets nieuws beginnen dat nog veel groter en mooier is. Wat dat is, beseffen we amper, daar kunnen we hooguit over dromen en naar verlangen, er zo nu en dan een glimp van opvangen en ondertussen ‘grondwerk’ verzetten.

Je kunt de werkbladen hier downloaden.

Werkblad 1
Op dit werkblad kijk je onder de grond maar zaad, wortels en beestjes. De kinderen tekenen de wereld waarin al het moois te zien is dat uit de zaden en eitjes groeit en bloeit. Van bloemen, bomen tot aan vlinders. Het koninkrijk van God is de lente van de wereld.
>>> Nodig: kleurpotloden en stiften.

Werkblad 2
Met dit werkblad maken de kinderen boven op het zaadje een korenaar met kleine (gele) vouwblaadjes.
Werkwijze: Teken bladeren langs de steel. Vouw met vier kleine vouwblaadjes of andere papieren vierkantjes van 5×5 cm halmen en neem een blaadje van 4×4 voor de bovenste halm van de korenaar.
Plak de vijf delen boven elkaar op de lege stengel op het werkblad. Plak, om het helemaal af te maken, nog een aantal gele sprieten bovenaan de aar.
Tip 1: Het bovenste deel van 4×4 cm wordt bij stap 5 en 6 over de middellijn heen gevouwen.
Tip 2: Gebruikt u dit blad ook voor jonge kinderen? Plak dan propjes geel crêpepapier langs de stengel. Voor een snel en droog effect: gebruik dubbelzijdig plakband in plaats van lijm. Plak dit op de juiste plaatsen voor de kinderen.
>>> Nodig: kleurpotloden, stiften, scharen, lijm, geel papier, waarbij per kind: 4 (gele) vierkantjes van 5×5 en 1 van 4×4 cm; bij Tip 2: geel crêpepapier, dubbelzijdig plakband.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.