Aan de hand van het thema voor de 40-dagentijd ‘Met passie naar Pasen’, en de aandacht voor de Zeven Werken van Barmhartigheid, is de symbolische schikking voor deze zondag gebaseerd op: ‘De hongerige te eten geven’ het eerste Werk van Barmhartigheid (Mattheüs 25:35).

Bijbellezing voor deze zondag volgens PKN rooster (basis voor de schikking) Mattheüs 25:31-41

Uitleg
De hongerige te eten geven wordt ook wel de eerste van de ‘lichamelijke werken’ genoemd en daarmee is al veel gezegd. Wat heb je als mens nodig om in de basale behoeften, het zorgen voor je lichaam, te voorzien? Allereerst: dat je te eten hebt. Je zou je kunnen afvragen of het, meer dan een werk van barmhartigheid, niet een plicht is om mee te helpen/te zorgen dat ieder mens voldoende te eten en te drinken heeft. Voedsel is de basis van ons bestaan, het delen van voedsel de basis van onze samenleving. Door heel de Bijbel heen is dat de grondtoon: een mens heeft recht op eten, op brood. Brood om te leven, brood om te delen.

Opbouw symbolische bloemschikking
Als uitdrukking hiervan is in de symbolische schikking, naast de 7 boomstammetjes en de 7 glazen, gebruik gemaakt van ‘korenaren en ontkiemde bonen’.
Ook bij dit werk van barmhartigheid “de hongerige te eten geven” werken we vanuit ons hart. Een groot hart is te zien op de achtergrond van de symbolische bloemschikking. De ontkiemde, voedzame bonen staan midden in het door de 7 glazen en 7 stammetjes gevormde hart.

Symboliek
Korenaren: met de halm van het graan wordt de korenaar, met de bloeiwijze aren, aangeduid. Al in een ver verleden was koren een symbool van hoop op een leven na de dood. In de christelijke symboliek diende het brood, met als belangrijke grondstof graan, ook als geestelijk voedsel.
Taxus stammetjes (Taxus Baccata): de altijd groenblijvende naaldboom is een symbool voor onsterfelijkheid, het eeuwige leven en als verbinding tussen dood en leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.