In verschillende Vaassense kerken worden regelmatig liturgische of symbolische bloemstukken gemaakt. Het thema van de dienst en de kleur van het kerkelijk jaar (zie 1 maart) worden in de schikking verwerkt met bloemen, takken en passende aanvullingen. Hier laten we wat voorbeelden zien op weg naar Pasen.

Deze schikking verwijst naar Palmzondag, de intocht van Jezus in Jeruzalem. De mensen zwaaiden met palmtakken.

Deze schikkingen zijn gemaakt voor de Paascyclus in de Tabernakel: Witte Donderdag, de voetwassing en het laatste avondmaal. Goede vrijdag, de kruisiging van Jezus. Als de paaskaars wordt gedoofd, wordt er een rode roos toegevoegd.
Het Licht lijkt te doven, maar de Liefde van God dooft nooit. In de Paasnacht zijn we nog in de schaduw van de kruisdood van Jezus. Het kruis is nu omwikkeld met hedera al teken van hoop en het doorgaande teken. Het nieuwe leven wordt verbeeld door de witte bloemen: ”Hij roept het nieuwe leven wakker, een tuin bloeit rond het open graf”.

Deze schikkingen zijn vorig jaar gemaakt in de Dorpskerk. In de Stille Week werden er overdenkingen gehouden bij de eerste schikking. De kleur is dan nog paars. Het idee van het houten kruis komt uit onze partnergemeente Borghorst, je kijkt verder dan het kruis. Op Paasmorgen is de kleur wit. De voorjaarsbloemen verbeelden het nieuwe leven. De nieuwe Paaskaars brandt: “Licht dat terug komt, hoop die niet sterven wil, vrede die bij ons blijft”.

Pasen 2021, Vrijzinnige Geloofsgemeenschap (’t kerkje Deventerstraat).
Met passie naar Pasen. In de komende veertigdagentijd werken we vanuit ons hart, dus met passie naar Pasen aan de hand van de 7 werken van barmhartigheid, zie Mattheüs 25:35. Er staan 7 glazen die dit weergeven. Paars is de kleur van deze tijd, de kleur van reflectie en gedenken. De tulpen symboliseren gebed. Om het hart van takken van de treurwilg is hedera gewikkeld, als teken van Gods trouw en de trouw naar elkaar toe. De buxus is een directe verwijzing naar Palmzondag, de intocht in Jeruzalem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.