Een matse is in feite een plat ongerezen brood, meer een cracker eigenlijk. Ze bevatten geen zout, geen suiker, geen conserveermiddelen, geen kleurstoffen en geen smaakstoffen.

Het eten van matses is een Joodse traditie. In het Jodendom wordt tijdens Pesach de Joodse slavernij en de uittocht uit Egypte herdacht. Door met Pesach matses te eten staan gelovige Joden stil bij deze gebeurtenis. Oorspronkelijk waren Joodse matses vierkant, als verwijzing naar de tegels die de Joden tijdens de ballingschap in Egypte bakten van rivierklei uit de Nijl.

Voordat Pesach begint wordt het hele huis gereinigd, zodat er geen resten van gerezen brood meer aanwezig zijn. Gedurende de Pesach worden alleen matses gegeten. Ook in niet-Joodse – gezinnen is het soms een traditie om met Pasen matses te eten. De meeste mensen eten matses dan met (bruine)suiker en roomboter.

Recept om zelf matses te bakken
Ingrediënten:
500 gram meel (hetzij tarwemeel of gerstemeel of een mengsel daarvan)
200 ml water.

Kneed het geheel tot een deeg,
Maak van het deeg platte schijven (rond of vierkant).
Prik er enkele gaatjes in ter voorkoming van het opbollen.
Bak op een bakplaat (evt. op bakpapier) in een voorverwarmde oven op 250° Celsius gedurende 10 minuten.
Een smakelijk Paasontbijt gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *