Hoe ziet een Joodse sedermaaltijd eruit? De sedermaaltijd is de feestelijke avondmaaltijd, de seder. Het is het begin van Pesach “sloeg over”, waarin de uittocht uit Egypte elk jaar wordt gevierd.

Dit jaar is het Pesach van de avond van 27 maart tot de avond van 4 april.
Nadat er al negen plagen over Egypte waren gekomen, werd een tiende plaag aangekondigd, waardoor elk gezin in Egypte getroffen zou worden: een engel zou in elk huis de eerstgeborene doden. Alleen die huizen zouden worden overgeslagen, waar de bewoners een lam geslacht en het bloed aan de deurposten gestreken hadden. Waar de engel het bloed aan de deurposten zag, zou hij voorbijgaan.

De Israëlieten deden wat Mozes hun voorschreef en werden gespaard. Voor veel families is dit het grootste en meest feestelijke diner van het jaar. De deelnemers van de sedermaaltijd kleden zich zoals ze zouden doen voor een formeel diner of een speciale gelegenheid. Er worden speciale gerechten bereid voor de maaltijd zelf en elke familie heeft zijn eigen favorieten. Het is gebruikelijk om de maaltijd te beginnen met hardgekookte eieren. Deze worden geserveerd met zout water, een herinnering aan de tranen in Egypte.

De tafel staat vol met symbolisch voedsel.
Om te beginnen zijn er drie ongezuurde broden. Wij kennen deze al als matses. Deze zijn er als herinnering dat de Israëlieten met zo’n haast uit Egypte vertrokken dat ze geen tijd hadden om hun brood te laten rijzen.
Daarnaast staan er bittere kruiden op tafel, vaak in de vorm van mierikswortel. Deze symboliseren de bittere tijd die de slaven onder de Egyptenaren moesten doorstaan.
En tot slot de Pesach. De lamsbout herinnert de familie aan het lam dat geslacht werd in de nacht van de Exodus (Exodus 12).
Wijn speelt een bijzondere rol in de seder. Voor iedereen staan er vier glazen klaar om te drinken. Er wordt een extra beker op de tafel gezet voor de profeet Elia, die volgens het Joodse geloof zal komen om de Messias aan te kondigen.
Het gebraden of geroosterde lamsvlees, de ongezuurde broden en de bittere kruiden worden om de beurt van de tafel gepakt en legt men het verhaal bij de ingrediënten uit. De laatste keer dat Jezus en zijn discipelen samen aten, vierden ze Pesach.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.