Via Dolorosa betekent Lijdensweg in het Latijn.

In de nacht heeft Judas Jezus verraden met een kus. Romeinse soldaten namen hem mee vanaf de hof van Getsemané. Ze liepen vanaf de Olijfberg de stad Jeruzalem in door de Leeuwenpoort. Hier bevond zich de burcht Antonia waar de Romeinse Gouverneur Pontius Pilatus verbleef. Op die plek staat nu een school en hier begint de Via Dolorosa. Dit is de route dwars door de stad die Jezus moest lopen met het kruis naar Golgotha.

In Jezus tijd was dat een heuvel buiten de stad. Nu ligt deze heuvel binnen de stadsmuren en is daar de Heilige Grafkerk gebouwd. Bij de Ecce Homoboog (Zie de Mens) zou Pilatus de gevangen Jezus aan het volk getoond hebben.

De route gaat door smalle straatjes en onderweg zijn kapelletjes met kruiswegstaties die herinneren aan deze lijdensweg. De 5 laatste staties bevinden zich in de Heilige Grafkerk, die uit allerlei kapellen bestaat. In deze kerk is de rots te zien. De plaats van het kruis, de steen der zalving en het heilige graf. Iedere vrijdag lopen pelgrims, een kruis dragend deze route.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *