Vandaag is een bijzondere dag. ‘Stille zaterdag’ heet deze dag. We zijn stil, omdat Jezus gestorven is. Hij was onschuldig, en toch werd hij gedood. Daar worden we tweeduizend jaar later nog stil van.

Al vanaf het begin van de kerk komen mensen bij elkaar in de nacht van Pasen. Want als je verdriet hebt, kun je er soms niet van slapen. Dan kun je maar beter bij elkaar gaan zitten om elkaar een beetje te troosten. Maar dat is niet de enige reden om bij elkaar te komen. Er is nog iets: Als het nacht is, als alles stil en donker is, dan laat God van zich horen. in de nacht van Pasen worden altijd verhalen verteld die daarover gaan. Zoals dit verhaal:

In het begin maakte God de hemel en de aarde.
De aarde was een chaos, er was geen leven maar dood.
En het was donker, ontzettend donker.
Toen zei God: ‘Licht. Er moet licht komen.’ En er kwam licht.
God noemde het licht dag en het donker nacht.
Het werd avond, het werd morgen – dat was de eerste dag.

Naar Genesis 1

Misschien hebben de vrienden en vriendinnen van Jezus wel gedacht aan dit verhaal, nadat Jezus gestorven was. En in ieder geval hebben mensen daar later in de kerk vaak aan gedacht in de nacht van Pasen. Ze lazen het verhaal van de schepping, omdat ze wisten: Als alles donker is, zal God het licht maken.

Jezus stierf op de dag voor de sabbat – de vrijdag dus. Daarna werd het zaterdag, de laatste dag van de week. En toch was dat niet het einde. Want na de laatste dag komt een nieuwe eerste dag. Een dag waarop God zal zeggen: Licht. Er moet licht komen.’ En dan komt er licht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.